De kracht van de herhaling


Waarom herhaling een eenheid vormt

Vaak zie je dat het interieur samenhang mist. Je ziet te veel verschillende vormen, materialen en kleuren. Dit creëert een bepaalde onrust. Echter wordt dit gevoel van onrust dikwijls aangevuld met nog meer spullen en accessoires. Stop! Haal alle poes pas weg en laat de basis staan. Vanuit de basis kan je een richting gaan bepalen.

Door herhaling toe te passen in het interieur ontstaat er rust. Dit wordt al eeuwen toegepast. Kijk maar naar de klassieke stijl, waarbij symmetrie centraal staat. Als mens zijnde vinden wij symmetrie prettig omdat onze hersenen dit automatisch toe passen. 

Herhaling hoeft niet perse symmetrisch te zijn. Het kan zich ook uiten in dezelfde kleur terug te laten komen in een ander object. Of hetzelfde materiaal constant in iets terug laten komen. Het gaat met elkaar verbinden. Je gaat het groeperen en het interieur wordt hierdoor een eenheid.

Groeperen heeft ook z’n werking wanneer je accessoires gaat plaatsen. Vaak zie je dat accessoires los van elkaar geplaatst worden. Men denkt dat het verdeelt moet worden over het huis terwijl je zo juist onrust creëert. Wanneer je ze bij elkaar plaatst, dus groepeert, gaan ze als een functioneren. Dit maakt het interieur rustiger. 

Om nog meer rust te ervaren is het van belang om het zelfde materiaal te gebruiken. Zo kun je wel spelen met bijvoorbeeld verschillende vormen of hoogtes. Of je kiest voor de zelfde kleur en kan afwisselen in verschillende materialen.

Groeperen kan je ook toepassen bij fotolijstjes of schilderijen. Wanneer je een behoorlijke ruimte laat tussen de lijsten verliezen zij hun verbinding. Plaats ze dus vrij dicht bij elkaar zodat er verbinding blijft. Om de groepering nog meer te benadrukken zou je eventueel een zelf gemaakte lijst kunnen schilderen om de fotolijstjes. Zo wordt het optisch een schilderij. 

Sjardi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven