Lichtplan


Hoe maak je een lichtplan?

Licht is een belangrijke factor in het interieur. Vaak zie je dat men bijvoorbeeld te fel licht gebruikt of dat licht niet op de juiste manier wordt toegepast. Hierdoor komt het interieur vaak niet goed tot zijn recht. Zowel de functie van licht is uiteraard van belang, maar licht is daarentegen ook zeker sfeerbepalend en niet enkel bedoeld om goed te kunnen zien.  

Bepaal van tevoren waar je in huis welk soort licht zou willen toepassen. Over het algemeen is licht onder te verdelen in vier verschillende categorieën, namelijk;
– Algemene verlichting
– Werkverlichting
– Decoratieve verlichting
– Accentverlichting

Algemene verlichting

Je algemene verlichting is je basisverlichting. Dit is verlichting die je huis geheel verlicht en valt tussen directe en indirecte verlichting. Het meest ideale is om deze basisverlichting met één druk op te knop te bewerkstelligen.

Werkverlichting

Werkverlichting is gericht om goed te kunnen functioneren. Het is een directe verlichting en hoeft enkel toegepast te worden op plaatsen waar je deze daadwerkelijk nodig hebt. Het is functioneel en is niet altijd in gebruik. 

Decoratieve verlichting

Decoratieve verlichting is om je kamer sfeer te geven. Deze verlichting heeft vaak een warmere, donkerdere lichtbron en is puur bedoeld als decoratie. Het is voornamelijk gericht op het ontwerp van de lamp zelf.

Accentverlichting

Accentverlichting wordt veelal toegepast op bijvoorbeeld schilderijen. Door een spot op een bepaald item te laten schijnen komt deze meer tot uiting. Zo wordt de aandacht erop gevestigd en creëer je een echte eyecatcher.

Om het jezelf makkelijker te maken is het handig om op schaal een tekening van je woning te maken. Hierdoor heb je een beter overzicht en bepaal je sneller waar een lichtbron moet komen te staan. Vanuit daar bepaal je welke lichtbron, welke functie moet hebben.

Een aantal van je lichtbronnen mogen zeker opvallen wat betreft vormgeving. Laat niet élke lichtbron een te grote rol spelen in je woning. Probeer een juiste balans te vinden hierin.

Sjardi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven